Kroppsrörelser ökar inlärningsförmågan
Hjärngympa, Brain Gym eller Edu-K - Educational Kinesiology – utvecklades av Dr. Paul E. Dennison. Dret hela går ut på att man genom särskilda kroppsrörelser kan öka inlärningsförmågan. Forskare menar att mer än 90% av orsakerna till inlärningsblockering är stress, och hjärngymparörelserna syftar till att minska stressen och på så vis också till att förbättra samarbetet mellan den högra och den vänstra hjärnhalvan.
Skapa balans
Idén bakom hjärngympa är att vi genom fysiska rörelser kan bli bättre på att utnyttja hjärnans fulla kapacitet. Normalt sett använder vi båda hjärnhalvorna. Högra hjärnhalvan styr vänster kroppshalva och vice versa. Vänstra hjärnhalvan är rationell och logisk, medan den högra är intuitiv och kreativ. Det som händer när vi är stressade är att vår dominanta hjärnhalva tar kommandot och hindrar den andra halvan från att använda hela sin kapacitet. Då kan hjärngympa hjälpa till att återskapa balansen. Hjärngympa kan utföras när som helst under dagen - ju oftare desto bättre - och rörelserna bör upprepas flera gånger. Ju mer varierade och omfångsrika rörelserna är, desto bättre. Alla - barn, vuxna och gamla - kan använda rörelseträning för att öva upp hjärnans kapacitet och förbättra inlärningsförmågan.
Få med hela systemet
När man korsar kroppens mittlinje på ett långsamt och medvetet sätt, t.ex. för motsatt hand och fot mot varandra, går korsgång, hoppar rep eller gör ”indiandans”, integreras hela systemet och man utvecklar corpus callosum, dvs förbindelselänken mellan de båda hjärnhalvorna. De långsamma rörelserna gör att hjärnan måste koncentrera sig på muskler och balans och att den helt enkelt kopplar bort intellektet. Detta leder till att stressen minskar, något som i sin tur förbättrar vår förmåga att lära.
Är du höger- eller vänsterhjärnestyrd?
Det sägs att din kropp avslöjar om du låter dig domineras av din vänstra eller av din högra hjärnhalva. Testa!
Knäpp händerna och se efter vilken tumme som ligger överst:
Hur känns det om du lägger händerna så att den andra tummen ligger överst?
Vilken tumme känns bäst?
Den högra hjärnhalvan styr vänster kroppshalva och vice versa, så om den vänstra tummen ligger överst, antyder det en dominant högra hjärnhalva.
Lägg armarna i kors:
Vilken hand ligger uppåt på överarmen?
Prova hur det känns tvärtom.
Har du en preferens för ena sidan i testerna ovan?
Vilken hjärnhalva är mer dominant hos dig?
Det sägs också att:
den som har en dominant högerhjärna …
… helst vill sitta på vänster sida i en föreläsningssal
… lägger ramen först vid pusselbygge
den som har en dominant vänsterhjärna …
… helst vill sitta på höger sida i en föreläsningssal
… lägger pusslet bit för bit
den som använder båda halvorna i samma utsträckning
… föredrar att sitta i mitten av en föreläsningssal
… tittar rakt fram på den han/hon talar med
Så här går det till
Stå upp. Sträck ut armen framför dig. Håll tummen rakt upp och rita en liggande åtta i luften. Låt ögonen följa tummen, men håll huvudet stilla. Gör åtta stora åttor i luften åt ena hållet. Byt håll och gör lika många åttor åt andra hållet. Gör till sist övningen med båda händerna ihop.
Sitt ner. Sträck ut armarna rakt framför dig. Korsa armarna och knyt händerna. För de knutna händerna nedåt och in mot bröstet och låt dem vila mot bröstkorgen. Sträck ut benen framför dig och korsa dem vid vristerna. Blunda och sitt så en stund för att samla dig.
Stå upp. Lyft vänster knä och för höger armbåge mot knät. För samtidigt vänster arm bakom kroppen. Byt till höger knä - vänster armbåge. Du balanserar alltså omväxlande på den högra, omväxlande på den vänstra foten. Gör övningen minst åtta gånger.
Stå på alla fyra och svanka med ryggen - både huvudet och baken ska upp. Kryp med långsamma rörelser framåt genom att försiktigt lyfta ett ben i taget en decimeter framåt. Knät och handen ska lyftas 3-5 cm över marken och det ska vara bakre delen av kroppen som tar initiativet och styr. Fortsätt krypa i sju minuter. Andas ut och in i takt med rörelsen.
Gnugga och dra i öronen – uppifrån och ner för att låta hörselsinnet återhämta sig från alla brummande maskiner och surrande fläktar. Sådana ljud är påfrestande för hjärnan.
Behandlingen tar ca 30 minuter per gång.
Pris: 300 kr.
Boka tid nu! 0733-10 51 47